Notícies Fundació Carulla

Presentació d'Accidents d'amor, de Ramon Llull, a Vic

Data: 
27/04/2016 - 12:45

Vic llegeix Llull

Accidents d’amor, un cant de Ramon Llull a la mort per amor a l’Amat, es va presentar a Vic el 15 d'abril.

 

Pere Antoni Pons, autor de l’adaptació de l’obra al català modern, i Joan Santanach, comissari de l’Any Llull, van parlar sobre el llibre i membres d’entitats de la capital de l’Osona van llegir una tria de fragments en el marc de l’acte ‘Vic llegeix Llull’

Accidents d’amor, llibre del filòsof medieval Ramon Llull, publicat per Barcino en versió de Pere Antoni Pons, es va presentar a Vic el 15 d’abril, a les vuit de la tarda. L’acte, que tingué per títol ‘Vic llegeix Llull’, es desenvolupà en el centre cívic Can Pau Raba (carrer Raval Cortines, 24). Hi intervingueren en forma de col·loqui en torn a l’obra Pere Antoni Pons, autor de la versió al català modern, i Joan Santanach, coordinador de l’editorial Barcino i comissari de l’Any Llull. La presentació anà a càrrec de Susagna Roura, regidora de Cultura i Museus de l’Ajuntament de Vic, i Carles Duarte, president de la Fundació Carulla, presidí i moderà el debat. 

 

Prèviament a l’acte de presentació, els Amics dels Clàssics van gaudir d'una visita guiada al centre històric de la ciutat.

El llibre Accidents d’amor és l’últim títol que l’Editorial Barcino, segell de la Fundació Carulla, ha incorporat a la seva col·lecció Tast de Clàssics. La publicació coincideix amb la celebració de l’Any Llull, amb motiu del setè centenari de la seva mort.

Accidents d’amor és una novel·la breu inclosa dins del tractat Arbre de filosofia d’amor de Ramon Llull, redactat l’any 1298 en la simbòlica estructura arbòria d’arrels, tronc, branques, rams, fulles, flors i fruits, que configuren les set parts del llibre i que, al seu torn, consten cadascuna de tres capítols.

Es tracta d’una narració al·legòrica que Ramon Llull va escriure amb el propòsit d’instruir els creients perquè es lliuressin en cos i ànima a Déu, és a dir, perquè l’estimessin fins al punt de desitjar la mort i d’abraçar-la amb passió i sense temors quan aquesta arribi. I és que, vist des de l’òptica de l’intel·lectual que volia unificar la filosofia i la teologia, el saber natural i el sobrenatural, la raó i la revelació, tot per tal de lloar Déu, la mort és la millor manera i la definitiva perquè l’ànima del fidel assoleixi l’anhelada contemplació directa de Déu, ja que aleshores s’abandona incondicionalment i completament a la fe –a l’amor a Déu– i la mort li ha de resultar joiosa i alliberadora.

Els protagonistes del llibre, escrit sota els patrons de les novel·les de cavalleria, són l’Amic i l’Amat, el fidel cristià i Déu, i al llarg de diversos proverbis hi orbiten altres personatges secundaris que es corresponen als continguts de l’Arbre de Filosofia: Dona d’Amor, Contrarietat d’Amor, els donzells d’Amor, metge d’Amor, Mort d’Amor, Vida d’Amor, Saviesa, Prudència, etcètera, que discuteixen sobre les condicions i les virtuts a les quals s’exposa l’amor.

L’argument del text, ple de matisos, gira al voltant d’un judici amb jutges, fiscals i advocats a què és sotmès l’Amic (el creient) per haver estat infidel a l’Amat (Déu). No manquen personatges que es posen de la seva part per salvar-li la vida després de ser condemnat a mort, però el trasllat a Jerusalem, escenari de la passió de Crist, l’entristeix tant que acaba morint. L’Amic serà enterrat en condició de màrtir d’amor i de la seva lleialtat cap a l’Amat i l’amor.

 

La col·lecció Tast de Clàssics

Accidents d’amor és el desè volum de Tast de Clàssics, col·lecció de l’Editorial Barcino adreçada a apropar a nous lectors obres clàssiques catalanes adaptades al llenguatge i a la sensibilitat contemporània. Fins ara s’han editat títols de Jordi de Sant Jordi, Ausiàs March, Bernat Metge, Isabel de Villena, Joan Roís de Corella, Anselm Turmeda, Joanot Martorell i Joan de Montpalau, Bernat Desclot i Ramon Muntaner.

 

Adaptació de Pere Antoni Pons

Pere Antoni Pons (Campanet, Mallorca, 1980) ha publicat diversos reculls de poemes, un llibre entrevista a Joan Francesc Mira (2009) i les novel·les La felicitat dels dies tristos (2010), Tots els dimonis són aquí (2011) i Si t’hi atreveixes (2014). Col·labora regularment en diversos diaris i revistes. Els seus treballs periodístics inclouen entrevistes, articles d’opinió, crítica literària i reportatges de temàtica cultural i sociopolítica.

 

http://www.editorialbarcino.cat/index.php/accidents-d-amor-llull-amic-am...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenda
Mo Tu We Th Fr Sa Su
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31