CIE, presó administrativa. Reportatge del programa 30 minuts

Televisió de Catalunya - Sant Joan Despi

El programa 30 minuts de TV3 al llarg de la seva trajectòria de més de 30 anys de programes, s’ha caracteritzat per apropar als ciutadans de Catalunya el fenomen de la immigració a partir de les històries dels seus protagonistes , aconseguint un dels objectius del premis Francesc Candel, que és donar una visió positiva i realista de la immigració al mitjans de comunicació.

Un exemple més és el reportatge CIE, PRESÓ ADMINISTRATIVA , un reportatge de Xavier Montanyà i Antonio Cortés, objecte de la present convocatòria de premis, produït al 2014 amb la col·laboració de la productora Bat a Bat emès el diumenge 28 de setembre de 2014 en horari de màxim audiència , en un moment en el que els Centres d'Internament d'Estrangers (CIES) vivien i viuen en en el centre de la polèmica.

Aquest reportatge explora la realitat del CIE de la Zona Franca de Barcelona a partir de l'experiència de diversos immigrants que hi han estat internats i les crítiques d'advocats, associacions com la Fundació Migra Studium, la Plataforma Tanquem els CIEs, SOS Racisme, o la Coordinadora Catalana per la prevenció de la tortura.

Els CIE són centres custodiats i regits interiorment per la Policia Nacional. Hi ha un temps màxim d'estada de 60 dies. "Són pitjor que presons", afirmen especialistes de SOS Racisme i Migra Studium.

La Prefectura Superior de Policia de Catalunya no va permetre als autors del reportatge l'accés a l'interior del centre ni entrevistar-ne el director. Al·legaven que no tenien autorització per parlar ni de terrorisme ni dels CIE. El ministre de l'Interior, el secretari d'estat i la delegada del govern a Catalunya tampoc van acceptar ser entrevistats. En canvi, Joaquin Aguirre, jutge de control del CIE, i Antonio Granados, del Sindicato Unificado de la Policia, sí que van acceptar ser entrevistats pel reportatge.

El reportatge s'articula a partir de les experiències del marroquí Mustapha, internat dues vegades, que ha interposat una querella per maltractaments; el pakistanès Abdur Rehman, internat durant dos mesos i no expulsat; Alfredo, de Guinea Bissau, que també s'ha querellat per maltractaments rebuts en l'intent d'expulsió; i l'indi sikh Sono, deportat al seu país després d'unes setmanes d'internament. Advocats, familiars i associacions avalen i complementen els seus testimonis.
El CIE de Zona Franca, a Barcelona, es va inaugurar el 2006. Des d'aleshores, hi ha hagut tres suïcidis. L'últim, el del ciutadà armeni Aramis Manukyan, "Alik", de 32 anys. Va morir el 3 de desembre del 2013 t. Per cap d'any, hi va haver manifestacions, protestes, vagues de fam, presència d'antiavalots, visites de parlamentaris, jutges, ONG, periodistes, activistes, etc. Els jutges de control van demanar una sèrie de millores: supressió de les mampares de les visites, instal·lació de tasses de vàter a les celles, millora de l'horari de visites i que es comuniqui als jutjats qualsevol lesió dels interns, entre d'altres.
Interns i especialistes denuncien moltes irregularitats: privació de llibertat per falta administrativa, violència física, reclusió d'immigrants no expulsables i amb prou garanties d'arrelament, opacitat, manca de dades i d'informació a familiars i a periodistes, deficiències mèdiques i sanitàries, etc.
Al reportatge es relata que per fi el 14 de març del 2014 es va aprovar el primer reglament des de la seva creació en la llei d'estrangeria de 1985. El reglament s'havia d'haver aprovat sis mesos després de la reforma de la llei d'estrangeria del 2009. Arribava cinc anys tard. Va estar una gran decepció per totes les parts implicades . En essència, consolida el model de gestió policial, no aporta millores substancials en la garantia dels drets dels interns i suposa un retrocés respecte a algunes resolucions dels Jutges de Control

La emissió per primer cop del reportatge al setembre va contribuir a que les condicions del CIE hagin millorat objectivament i sobretot a fer pública la important tasca dels moviments que lluiten per unes millors condicions de vida de la població immigrada a Catalunya en general i pels que denuncien manifestant-se periòdicament davant del CIE de la Zona Franca, el tracte denigrant que es continua donant als immigrants per aquestes “presons” per al “sense papers”.

Aquesta tasca de denúncia del 30 minuts ha estat seguida per altres organismes i institucions a Catalunya (SIndic de Greuges , Parlament de Catalunya i Ajuntament de Barcelona) contribuint a que la reforma profunda o el tancament del CIES estigui a l’agenda política de les pròximes eleccions (tant les catalanes com les generals) .

Es per això que TV3 , continuant amb la seva tasca de servei públic i de sensibilitat dels temes que afecten a la immigració, el tornarà a emetre el reportatge CIE, PRESÓ ADMINISTRATIVA el pròxim 26 de juliol de 2015 dins del programa 30 minuts.