Notícies Fundació Carulla

La nova Història de la literatura catalana tanca l'etapa medieval amb un tercer volum dedicat al segle XV

Data: 
03/06/2015 - 11:00

El llibre se centra en la segona meitat del segle XV, amb capítols sobre Tirant lo Blanc, Curial e Güelfa, Espill, de Jaume Roig i Joan Roís de Corella

Ahir dimarts dia 2 de juny, a dos quarts de set de la tarda, va presentar-se el tercer volum de la nova Història de la literatura catalana, editada conjuntament per l'Enciclopèdia de Catalunya, l'Editorial Barcino i l'Ajuntament de Barcelona. La presentació va fer-se a la Sala de Professors de l'Edifici Josep Carner de la Universitat de Barcelona (UB), durant l'acte de cloenda del màster d'Estudis Avançats de Llengua i Literatura Catalanes, i va servir, alhora, per homenatjar el catedràtic Joaquim Molas, que va ser professor tant de la Universitat de Barcelona com de la Universitat Autònoma de Barcelona. En l'acte van intervenir-hi el catedràtic de Filologia catalana Josep Murgades, el director general de la Història de la literatura catalana, Àlex Broch, la directora del departament de Filologia catalana de la UB, Maria Rosa Lloret, i la directora del volum que es presentava, Lola Badia.

El nou volum, titulat Literatura medieval III, se centra en l'estudi de la literatura del segle XV i tanca l'etapa medieval que ja va iniciar-se amb els dos primers toms. Aquest llibre, també dirigit per Lola Badia, dedica apartats a la cavalleria i la literatura, al Tirant lo Blanc i al Curial e Güelfa. Aprofundeix en les obres de Joan Roís de Corella, l’Espill de Jaume Roig, la prosa religiosa d’Isabel de Villena, i també analitza la producció de l’escriptura valenciana de la segona meitat del segle XV. Finalment, clou el volum l’estudi de les manifestacions teatrals profanes i sacres.

Lola Badia hi signa un epíleg en què resumeix les aportacions que s’ha fet en els volums de l’etapa medieval –el primer volum va estar dedicat a l’estudi dels orígens fins al segle XIV i el segon al segle XIV i principis del XV–. Badia destaca el fet que una bona part dels vint-i-nou col·laboradors que hi contribueixen siguin professors universitaris que van començar a ser-ho amb l'adveniment de la democràcia, cosa que suposa una revisió d'antics paràmetres que havien marcat obres similars anteriors. Sense anul·lar-ne els valors, però sí aportant nous coneixements adquirits, fruit del revifament d'una sèrie de disciplines acadèmiques que havien quedat força esvaïdes durant la dictadura pel que fa la llengua i la literatura catalanes i l’inici dels estudis de filologia catalana a les universitats de Catalunya, de València i de les Illes Balears.

La Història de la literatura catalana, dirigida en el seu conjunt per Àlex Broch, té previst arribar a configurar un total de vuit volums que aprofundiran també en l’estudi de la literatura moderna i contemporània.

Agenda
dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30