Notícies Fundació Carulla

Els Col·loquis de Cristòfol Despuig en anglès

Els Col·loquis de Cristòfol Despuig en anglès
Els Col·loquis de Cristòfol Despuig en anglès 2
Els Col·loquis de Cristòfol Despuig en anglès
Els Col·loquis de Cristòfol Despuig en anglès 2
Data: 
21/11/2014 - 19:00

Dialogues. A Catalan Renaissance Colloquy Set in the City of Tortosa, en traducció de Henry Ettinghausen, és un diàleg entre tres personatges a la Tortosa del segle XVI

L'obra Dialogues. A Catalan Renaissance Colloquy Set in the City of Tortosa es va presentar el passat dia 21 de novembre, a les 19h, al Museu de Tortosa. Hi van participar Ferran Bel, alcalde de Tortosa, Carles Duarte, director de la Fundació Carulla, el traductor Henry Ettinghausen i els especialistes en Despuig Josep Solervicens i Enric Querol. Prèviament, a les 17:30h es va oferir una ruta guiada per indrets de Tortosa relacionats amb l'autor, tot caminant per llocs emblemàtics com el Palau Despuig, la Catedral o el Portal del Romeu.  

L’Editorial Barcino, segell editorial de la Fundació Carulla, publica un nou volum en col·laboració amb l’editorial anglesa Tamesis. Dialogues. A Catalan Renaissance Colloquy set in the City of Tortosa, coneguda en català amb el títol Col•loquis de la insigne ciutat de Tortosa, va ser escrita l’any 1557 per l’escriptor renaixentista tortosí Cristòfol Despuig. La traducció a l’anglès ha anat a càrrec de Henry Ettinghausen. La introducció és d’Enric Querol i Josep Solervicens. 

Els Col•loquis consten de sis diàlegs, en els quals tres personatges —el ciutadà Fàbio i el cavaller Lívio, tortosins, i el cavaller don Pedro, nouvingut valencià— reflexionen sobre múltiples qüestions polítiques, lingüístiques i socials mentre passegen pels carrers de Tortosa i naveguen per les aigües de l’Ebre. L’estil de l’obra és un exponent de la literatura de moda durant el Renaixement, quan el diàleg esdevé un dels gèneres més conreats. La qualitat dels Col•loquis, d’altra banda, posa en entredit la sovint esgrimida decadència de la literatura catalana durant els segles posteriors a l’Edat Mitjana.

En la nota introductora per al públic de parla anglesa, es troba informació sobre la vida de l’autor, sobre la Tortosa de l’inici del Renaixement, una anàlisi detallat sobre l’estil de l’obra i l’ús que Despuig fa del diàleg, i una presentació de les idees i els arguments que trobem en els diàlegs que mantindran els personatges de l’obra. 

Qui va ser Cristòfol Despuig?

Cristòfol Despuig (Tortosa, 1510-1574) va ser un cavaller de formació cortesana que ocupà el càrrec de procurador de Tortosa i procurador general de la baronia de Carles i Alfara. És un model d’ “home del Renaixement”, humanista, erudit i amb una actitud crítica que es reflecteix en la seva obra. En els Col·loquis defensa Tortosa i, en general, Catalunya i la llengua catalana. 

Agenda
dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30