Notícies Fundació Carulla

Ahir és avui: els clàssics ens interpel·len

Data: 
11/02/2016 - 10:45

L’Editorial Barcino i l’Ateneu Barcelonès han programat un cicle entorn dels valors actuals dels clàssics

 

L’Editorial Barcino, segell editorial de la Fundació Carulla, i l’Ateneu Barcelonès han programat el cicle Ahir és avui: els clàssics ens interpel·len, en el qual es rellegeixen els clàssics medievals i es planteja un debat de plena actualitat amb la participació d’un especialista en l’obra i un comentarista que pugui apropar el llibre als nostres dies. Moderats per Bernat Dedéu i Anna Punsoda, hi participaran Enric Juliana, Carles Casajuana, Marta Pessarrodona, Armand Puig, Àngel Castiñeira, Joan Santanach, Saïd El Kadaoui, Miquel Desclot, Francesc J. Gómez i Marta Marfany.

El cicle va inaugurar-se ahir dimecres 10 de febrer, a les set de la tarda, amb una sessió dedicada a Anselm Turmeda i la Disputa de l'ase, que portava per títol Identitat i transterrament: creuant mons oposats. A l’entorn de la Disputa de l’ase d’Anselm Turmeda. La filòloga i traductora Marta Marfany (encarregada de l’adaptació del llibre juntament amb Albert Mestres) i el psicòleg Saïd El Kadaoui van ser els protagonistes d’aquesta sessió, moderada pel filòsof Bernat Dedéu. Marfany i El Kadaoui, nascut al Marroc, van conversar sobre la figura d’Anselm Turmeda, escriptor mallorquí que es va convertir a l’Islam i va viure com a musulmà a Tunis, i la seva obra més coneguda, la Disputa de l’ase.

El cicle consta d’un total de cinc sessions que es duran a terme al llarg d’aquest hivern i primavera (de febrer a juny), i se centrarà en la lectura de cinc obres rellevants de la literatura medieval catalana, totes elles, excepte el Blaquerna de Llull, publicades a la col·lecció Tast de Clàssics de l'Editorial Barcino –d’obres adaptades al català actual per escriptors d’avui–: la Disputa de l’ase, d’Anselm Turmeda; Crònica de la croada contra Catalunya, de Bernat Desclot; Jesús i les dones, d’Isabel de Villena, i El somni, de Bernat Metge.

Totes les vetllades literàries tindran lloc a la sala d'actes Oriol Bohigas de l'Ateneu Barcelonès (Carrer Canuda 6, Barcelona). En les properes convocatòries, els temes a debatre seran La guerra, la diplomàcia del feble? A l’entorn de la Crònica de la croada contra Catalunya, de Bernat Desclot, amb Miquel Desclot i Carles Casajoana (moderat per Bernat Dedéu) ; La veu de les dones a l’Església. A l’entorn de Jesús i les dones, d’Isabel de Villena, amb Marta Pessarrodona i Armand Puig (moderat per Anna Punsoda); Política i corrupció, un binomi inevitable? A l’entorn d’El Somni, de Bernat Metge, amb Francesc J. Gómez i Enric Juliana (moderat per Bernat Dedéu); i El papa Francesc i el lideratge en valors. A l’entorn de Blaquerna, de Ramon Llull, amb Joan Santanach i Àngel Castiñeira (moderat també pel filòsof Bernat Dedéu).

 

 

 

Agenda
dl dt dc dj dv ds dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31